rengöringstips på hur du får bort mögel på kläderna

Mögel på kläder – Så får du bort det

Mögel livnär sig på organiska material. På den listan finns trä, läder, papper och till och med textiler. Och eftersom kläder är gjorda av textiler så är de som väntat väldigt mottagliga för mögeltillväxt. Detta gör att ta bort mögel är en process som även måste genomföras på klädesplagg.

Hur man får bort mögel från kläder

Att ta bort mögel från kläder är att skydda dig själv. Som du kanske redan vet så kan mögel orsaka sjukdomstillstånd. Vissa av dessa är irritationer i ögon, näsa och lungor, astma och allergier. Om du har mögel i kläderna är du närmare faran än du kanske tror.

Förutom hälsoriskerna så finns det många andra anledningar till varför du bör ta bort mögel från kläder. Alla dessa anledningar måste övervägas och tas med i beräkningen. Att veta om de alla kan göra dig medveten om hur viktigt det faktiskt är att få bort möglet från kläderna effektivt och på rätt sätt. Så, vilka är då de andra anledningarna?

För det första, mögel drar ner utseende på plagget. Det får textiler att se gamla och negligerade ut. En skjorta som är några månader gammal kan förvandlas till en gammal trasa om inte en ordentlig rengöring av möglet görs.

För det andra, mögel lämnar en äcklig stank på textiler. Detta märks särskilt om tvättade textiler lämnas i tvättmaskinen efter att de tvättats. Den mustiga luften är helt enkelt enerverande och gör det rätt pinsamt att ha kläderna på sig.

Den tredje, och förmodligen värsta, effekten som mögel har på kläder förutom hälsoriskerna, är att de kan göra att textilen ruttnar. Som sagt innan, mögel livnär sig på organiskt material, inklusive textiler, och det växer väldigt snabbt i särskilt varma eller fuktiga miljöer. En kort stund av att man ignorerar mögelproblemet på plagget kan göra att man tappar hela plagget fullständigt.

Alla de nämnda anledningarna är säkert mer än tillräckliga för att du ska bestämma dig för att framgångsrikt tillsätta en mögelborttagningsprocess på textilen. Bara hälsoriken själv är en tillräcklig anledning till detta. Tänk bara på vad du vinner om du tar bort möglet från kläderna. Du kan då vara säker på att kläderna du har på dig verkligen skyddar dig och inte gör dig sjuk. Du kan också få kläder som håller längre och har en fräsch doft som inte skämmer ut dig eller förgiftar dig.

Men hur kan du få ett bra resultat? Dessa följande steg är de steg du bör ta för att få bort mögel.

  • Borsta bort möglet från kläderna. Gör det på ett sätt som inte skadar textilen. Det är också bättre om du gör detta utomhus. På så sätt så sprids inte sporerna inne i ditt hem.
  • Låt kläderna torka i solen.
  • Låt kläderna ligga i blöt i varmt vatten och tvättmedel för att få bort återstående mögel. Häng sedan tillbaka plagget i solen för att torka.
  • Skölj plagget i vatten. Om möglet är kvar försök med att applicera en blandning av blekmedel och vatten på det mögeldrabbade området.
  • Tvätta plagget genom att använda ditt vanliga tvättmedel och lägg till 6 cl vinäger för att få bort den dåliga lukten av möglet.
  • Avsluta med att tvätta plagget som vanligt och låt det torka i solen.

Sammanfattningsvis, mögel kan uppstå även på kläder. För att undvika att det förvandlas från ett användbart klädesplagg till en textil som orsakar sjukdomar, så bör man tillämpa en effektiv mögelborttagning.

Städartikel av städteamet på Flyttstädning Karlskrona