Mögel på kläder – Så får du bort det

Mögel livnär sig på organiska material. På den listan finns trä, läder, papper och till och med textiler. Och eftersom kläder är gjorda av textiler så är de som väntat väldigt mottagliga för mögeltillväxt. Detta gör att ta bort mögel är en process som även måste genomföras på klädesplagg.

Hur man får bort mögel från kläder

rengöringstips på hur du får bort mögel på klädernaAtt ta bort mögel från kläder är att skydda dig själv. Som du kanske redan vet så kan mögel orsaka sjukdomstillstånd. Vissa av dessa är irritationer i ögon, näsa och lungor, astma och allergier. Om du har mögel i kläderna är du närmare faran än du kanske tror.

Förutom hälsoriskerna så finns det många andra anledningar till varför du bör ta bort mögel från kläder. Alla dessa anledningar måste övervägas och tas med i beräkningen. Att veta om de alla kan göra dig medveten om hur viktigt det faktiskt är att få bort möglet från kläderna effektivt och på rätt sätt. Så, vilka är då de andra anledningarna?

För det första, mögel drar ner utseende på plagget. Det får textiler att se gamla och negligerade ut. En skjorta som är några månader gammal kan förvandlas till en gammal trasa om inte en ordentlig rengöring av möglet görs.

För det andra, mögel lämnar en äcklig stank på textiler. Detta märks särskilt om tvättade textiler lämnas i tvättmaskinen efter att de tvättats. Den mustiga luften är helt enkelt enerverande och gör det rätt pinsamt att ha kläderna på sig.

Den tredje, och förmodligen värsta, effekten som mögel har på kläder förutom hälsoriskerna, är att de kan göra att textilen ruttnar. Som sagt innan, mögel livnär sig på organiskt material, inklusive textiler, och det växer väldigt snabbt i särskilt varma eller fuktiga miljöer. En kort stund av att man ignorerar mögelproblemet på plagget kan göra att man tappar hela plagget fullständigt.

Alla de nämnda anledningarna är säkert mer än tillräckliga för att du ska bestämma dig för att framgångsrikt tillsätta en mögelborttagningsprocess på textilen. Bara hälsoriken själv är en tillräcklig anledning till detta. Tänk bara på vad du vinner om du tar bort möglet från kläderna. Du kan då vara säker på att kläderna du har på dig verkligen skyddar dig och inte gör dig sjuk. Du kan också få kläder som håller längre och har en fräsch doft som inte skämmer ut dig eller förgiftar dig.

Men hur kan du få ett bra resultat? Dessa följande steg är de steg du bör ta för att få bort mögel.

 • Borsta bort möglet från kläderna. Gör det på ett sätt som inte skadar textilen. Det är också bättre om du gör detta utomhus. På så sätt så sprids inte sporerna inne i ditt hem.
 • Låt kläderna torka i solen.
 • Låt kläderna ligga i blöt i varmt vatten och tvättmedel för att få bort återstående mögel. Häng sedan tillbaka plagget i solen för att torka.
 • Skölj plagget i vatten. Om möglet är kvar försök med att applicera en blandning av blekmedel och vatten på det mögeldrabbade området.
 • Tvätta plagget genom att använda ditt vanliga tvättmedel och lägg till 6 cl vinäger för att få bort den dåliga lukten av möglet.
 • Avsluta med att tvätta plagget som vanligt och låt det torka i solen.

Sammanfattningsvis, mögel kan uppstå även på kläder. För att undvika att det förvandlas från ett användbart klädesplagg till en textil som orsakar sjukdomar, så bör man tillämpa en effektiv mögelborttagning.

Städartikel av städteamet på Flyttstädning Karlskrona

tips på att rengöra rottingmöbler

Underhåll- och städtips för dina rottingmöbler

Plastrotting är ett plastmaterial vilket innebär att det är vattentåligt och visar inte smuts lika tydligt som andra sorters möbler. Framförallt om de är mörkfärgade. Men de kan blekas om de står ute i solen för länge, bli ömtåliga och om de har kuddar kan dessa blekas och bli skadade av vädret. Solen kan få vit rotting att bli gul och brun. Dina möblers livslängd hänger på hur väl du tar hand om dem under åren.

Skydda dina rottingmöbler mot väder och vind

Om du kan skydda möblerna när du inte använder dem eller vid dåligt väder så hjälper det. Försök att hålla dem borta från solljus om möjligt och förvara dem på en torr plats så du håller borta mögel från att börja växa på dem. Under vintertid bör du förvara dem inomhus om du kan då det förlänger deras livslängd.

Rengör dina rottingmöbler med mild såpa och varmt vatten

Du vill också undvika att förvara möblerna nära öppna eldar, eldstäder, kaminer eller andra varma saker. Detta då det kan torka ut rottingen och göra den ömtålig. Det är också brandfarligt eftersom rotting är gjort av trä. Om du behöver rengöra dina möbler när de är smutsiga så brukar det räcka med mild såpa och varmt vatten till både möblerna och dynorna. Men om dynorna är extremt smutsiga så låter den bästa sortens rottingmöbler dig ta bort överdragen till dynorna så att du kan tvätta dem på ett försiktigt program i din tvättmaskin eller ta dem till kemtvätten. Alternativt kan du anlita en möbeltvättare som tar hand om hela processen och ångrengör allt.

Rengöringsmedel mot ingrodda fläckar

Några andra hjälpsamma tips om inte mild såpa och vatten fungerar är att hämta trädgårdsslangen och använda ett rengöringsmedel. Låt bara inte medlet verka för länge och se till att skölja av riktigt ordentligt. Om det finns mögel så bör du använda rätt medel mot det men se till att spola av ordentligt. Skulle du få något klibbigt så som kåda från ett träd så kan du använda specialrengöringsmedel. Dessa är egentligen till för att få bort fett eller smuts från båtar. Om de har fått fläckar som du inte får bort med ovannämnda metoder så kan du slipa ner möbeln med sandpapper. Lägg sedan på ny finish för att få ytan skinande blank igen. I vissa fall behöver du måla om möbeln efter att du har slipat ner den.

Underhåll som förlänger livstiden på dina rottingmöbler

Överlag är rotting väldigt tåligt om du tar väl hand om det och genomgår stegen jag nämnt här ovan. Möblerna kommer då hålla länge och hjälpa dig skapa många trevliga minnen där du socialiserar, äter, skrattar och solar vid poolen. Vi hoppas detta hjälper dig ta hand om dina rottingmöbler! Och att du nu blir mer säker i din möbelinvestering som kommer få din uteplats att se fantastisk ut i många år framöver.

Kontakta ett rekommenderat städföretag i Karlskrona om du är i behov utav prisvärd flyttstädning.

våra bästa tips för att rengöra badrummet

Hemstädning – Tips för att rengöra badrummet

Av alla rum i huset är kanske den mest fruktade för någon hushållerska just att rengöra badrummet. Med så mycket bakterier som byggs upp kombinerad med det faktum att många badrum är de rummen flest människor delar på, så är chansen för oreda enorm. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några välbeprövade husstädningstips som gäller för rengöringen av ditt badrum. Jag hoppas att du har fyllt på ditt förråd av vit vinäger…

Tvätta fönster och speglar

Blanda 1/3 kopp vit vinäger med 1/4 kopp rengöringsalkohol i en sprayflaska. Om du behöver ett extra starkt rengöringsmedel kan du lägg till en matsked maskindiskmedel. Applicera frikostigt.

Rengöra badkar och duschar i badrummet

Fläckarna på dina glasdörrar och duschväggar orsakas av alkaliska avlagringar i det använda vattnet. Applicera bilvax på dörrar och väggar. Eftersom både glas och glasfiber är porösa material så förseglar bilvaxet effektivt dess porer, vilket gör rengöringen allt lättare. Applicera vaxet två gånger en gång om året.

Rengör duschar med ett citrusbaserat rengöringsmedel varje vecka. Spray på, vänta ca 10 minuter och torka av. Det finns inget behov av att skrubba när du har en produkt som gör jobbet åt dig.

Skura toaletter

Försöker du komma på ett bombsäkert sätt att bli av med ringen runt toaletten? Än en gång är det de alkaliska avsättningarna som orsakar dessa otäcka ringar. En snabb lösning är att hälla i en eller två koppar vit vinäger i toaletten varje månad.

Diskbänkar

En gång i månaden så kan du hälla en kopp bakpulver och en kopp vit vinäger ner i avloppet. Låt blandningen sitta i en timme och spola sedan med varmt vatten. Under timmen kommer kombinationen att fräta bort majoriteten av resterna i avloppet. Detta kommer också att fungera i avloppen för ditt badkar, dusch och kökshandfat!

Få bort kalkavlagringar på kranar

Vattenavlagringar kommer med tiden att byggas upp runt avrinningsområden och kranar. Placera en papperstrasa som är dränkt i vit vinäger runt kranen. Sätt i proppen och häll ytterligare 1/2 kopp vinäger i handfatet och vänta. Efter ca tjugo minuter, töm ut blandningen och skrubba resten med en styvborstad tandborste.

Mögel i badrummet

Att hålla dig steget före möglet är en uppgift du aldrig kommer ångra. Var sjätte månad eller så bör du spraya taket i ditt badrum med en 50/50 lösning av vatten och väteperoxid. Peroxid är ett säkert blekmedel som du inte behöver oroa dig för att det skall skada dina lungor eller miljön. Kontakta en rekommenderad städfirma i Karlskrona om du behöver städhjälp till bra pris.

anlita en billig städfirma för städningen

4 anledningar till varför du borde anlita en städfirma

Älskar du att städa? De flesta gör inte det, men det finns dock några få där ute som ändå gillar det. Men de flesta utav oss skruvar nog på oss av bara tanken på att städa, oavsett om det redan är en daglig rutin. Fler och fler har upptäckt friheten med att anlita en städfirma för att städa hemma en eller två gånger i veckan så man själv slipper städa. Det finns en hel del goda anledningar till varför du borde anlita en städfirma till din städning. Dessa är:

Därför är det bra att anlita en städfirma

–        Du har inte tid att städa. Att städa hemma tar i genomsnitt åtta timmar varje vecka. Det är åtta timmar som du hade kunna spendera med dina barn, tränat eller utfört en annan produktiv aktivitet.

–        Du har inte uthålligheten för att städa på djupet. Att städa på djupet tar till och med mer tid är den vardagliga städningen. Även om du kanske inte behöver en städfirma att komma och städa varje eller varannan vecka, så behöver du kanske lite hjälp med städningen på djupet, eller hur? Oavsett om att det är att rengöra heltäckningsmattor, putsa fönster eller få huset fint innan högtiderna är det värt det pengamässigt att anlita hjälp, samt att det tar bort lite av tyngden på dina axlar.

–        Du är för trött eller för sjuk för att städa. Kanske är du inte i en fysisk hälsa som tillåter dig att städa som du skulle vilja. Eller kanske så lider du av en sjukdom på sistone som hindrat dig att städa upp som du brukar. En professionell städfirma kan kännas som en skänk från ovan dessa gånger när du själv inte han utföra dina hushållssysslor och samtidigt inte vill halka efter på städfronten.

–        Att anlita städhjälp har aldrig varit så prisvärt. Tvärt om vad många tror så klarar de flesta budgeter av att anlita en städfirma nu för tiden. Du behöver inte tjäna massor med pengar eller vara rik för att anlita hjälp.

Professionella städfirmor är billigare än någonsin förr, och att hitta en erfaren och betrodd städare är oftast rätt så enkelt.

På grund av detta så har fler och fler börjat anlita städfirmor för städningen i hemmet, allt emellan en gång i veckan djuprengöring till en varje dags uppstädning.

Finns det inte nog med tid för att städa? Erbjud jobbet till någon annan! Att anlita en städfirma är inte så dyrt som du tror, de flesta har en prisnivå som nästan alla har råd med!

Detta är bara några av anledningarna till varför att anlita en städfirma för städningen i hemmet är en bra idé. Varje person som har ett behov av städtjänster har dessutom också sina egna anledningar till att anlita en kompetent och pålitlig städfirma.

Användbara tips för en lyckad flytt

Det är ett obestridbart fakta att flytta från ett ställe till ett annat inte är det lättaste. Det brukar innebära en hel del stress då man måste leta efter både en pålitlig och samtidigt billig flyttfirma. Satsa hellre på pålitlig än billig då de har god erfarenhet av varje steg på vägen, från packning, till lastning och transport plus mycket mer. Flyttarna är utbildade i sitt jobb och är verkligen experter på att flytta. Så för en säker och lyckad flytt satsa på en flyttfirma med erfaren personal. Nedan följer några tips från flyttfirmorna själva som kan komma väl till pass då du själv ska flytta.

Smarta flytt-tips från flyttfirmor

 • Gör en plan innan du flyttar: Man bör ha sin planering för sin flytt redo i god tid innan flyttdagen och den bör vara verklighetstrogen. Man bör ha med offerten från flyttfirman och planera för oförutsedda utgifter. Om man planerat väl innan flytten så slipper den bli så stressig.
 • Gör en lista på dina saker: Man bör göra en lista med olika kategorier på de saker man har och ska flytta, och på om de är ömtåliga eller inte. Efter den listan kan man sedan packa som sig bör. Ömtåliga tillhörigheter behöver särskild paketering.
 • Det är värt det att satsa på paketeringsmaterial av hög kvalité: Ju högre kvalité på paketeringsmaterialet desto mer skyddar det dina saker. Välj aldrig det billigare alternativet endast baserat på priset, utan gå efter kvalitén. Flyttkartonger av standardkvalité erbjuder gott skydd under en flytt.
 • Märk flyttlådorna väl: Om man märker sina kartonger väl med vad som är i kommer flytten bli mycket enklare. Många flyttfirmor erbjuder också etiketter gratis eftersom det också hjälper dem när de ska lasta i och lasta ur flyttbilen.
 • Klimatsäker packning: Man måste tänka på väder och vind då man packar sina saker. Det finns vattensäkra alternativ för till exempel elektronik.
 • Tänk på utrymmet: Försök att packa så bra som möjligt och utnyttja allt utrymme i kartongerna. Försök alltid att fylla upp tomrum då det många gånger kan hjälpa dig att spara pengar då du flyttar.

bra flyttips från erfarna flyttfirmor

Dessa ovanstående flytt-tips kommer från pålitliga och erfarna flyttfirmor och kommer säkert att hjälpa dig att göra din flytt både säker och lyckad.

Fyll i formuläret på sidan gör en kostnadsfri offertförfrågan om du behöver hjälp med flyttstäd i Karlskrona.