tips för att städa köket mer effektivt

Städa köket – Riktlinjer och tips för ett kök som är enklare att rengöra

Denna artikel ska förklara hur du kan förbättra och därmed göra köket enklare att städa. Tips från våra duktiga städare i Karlskrona.

Börja med enkel planering för ditt kök

Att göra om ditt redan existerande kök på olika sätt, både estetiskt och funktionellt, kommer att vara en pågående ansträngning. Du kan ta hand om det redan tillgängliga utrymmet genom att arbeta med nya sätt att få det att fungera på. Huruvida du vill ha ett traditionellt utseende med mycket bänkskivor och liknande val är upp till dig. Du kan dock göra en skillnad genom att använda något nytt och förbättrat, en annan uppsättning apparater exempelvis, samtidigt som sakerna behöver vara praktiska och enkla att använda.

Att utnyttja ditt förvaringsutrymme bättre

Ett av de vanligaste misstagen kan vara bristen på lagringsutrymme. Om du däremot har mycket mer än köket egentligen behöver, måste du förändra detta för att optimera balansen. Överskåp som utnyttjar allt tillgängligt väggutrymme, liksom andra mer kreativa och innovativa sätt kan vara ett bra sätt att säkerställa att du har gott om förvaring för dina behov. När du avlägsnat onödiga saker kan du göra ett enklare val angående förvaringsutrymmen.

Håll köket väl upplyst

Köket behöver mycket belysning för att fungera rätt och du måste göra detta till en prioritet i dina inredningsplaner. Belysning är ett nödvändigt steg eftersom du kommer att hålla dig själv från att oavsiktligt skära dig i fingret. För att inte tala om att du kan se maten du lagar mat bättre och därmed slippa misslyckas. Detta är något du kan göra utan alldeles för mycket arbete, genom att helt enkelt använda vägglampor, kreativa ljuskronor vid behov och takbelysning för dina bänkar. Håll ljuset kraftfullt så att du inte får problem med sikten!

Att välja rätt ytor

Om du vill ha ett kök som inte bara är enklare att göra sysslorna i, men mer användbart på lång sikt, måste du fokusera på att använda rätt material för att få det att hända. Även om de flesta köken på marknaden har kakel som en del av sin installation, är inte det nödvändigt. Det finns många material och lösningar du kan använda som skulle göra samma jobb utan att vara till för mycket besvär.  Så kallat ”Backsplashglas”, vinyl och andra är utmärkta och flexibla sätt att hantera allt detta på ett enkelt sätt.

Håll dig borta från traditionella bänkskivor

Det skulle vara en bra idé att hålla dig borta från de vanliga bänkskivorna om du kan hitta bättre lösningar som rostfritt stål, laminat, kvarts och andra liknande ytor som skulle ge ett riktigt bra utseende. De kommer inte att kräva så mycket skrubbande och kommer att sakna injekteringslinjer. Granit är också en riktigt bra lösning tack vare dess enkla rengöring och behovet av enstaka användning av tätningsmedel. Den större storleken kommer också att resultera i ett bra arbetsområde som du inte behöver oroa dig för alls.

Att göra ett bättre backsplash

Det backsplash-material du använder måste också göras med lågt underhåll i åtanke och lite enklare rengöring också. Material som går i ett ”stycke”, som så kallad ”back painted glass”, vilket är glas målat på enbart en sida, hjälper också till att ta bort injekteringslinjerna helt från din design. Du kan använda kvarts och laminat och andra billigare tillvägagångssätt. Dessa är mycket enklare att hålla rent än mosaik av något slag. Om detta är ditt val får du ett unikt och vackert utseende i ditt kök som också har en praktisk fördel.

Satsa på bättre golv

Det är en bra idé att prioritera ett bättre golv som inte behöver mer än en fuktig mopp för att hållas ren. Linoleum, vinyl och marmoleum är bra val för detta ändamål. De kräver inte alltför mycket arbete för att bli rena. Trägolv kan hantera enkel rengöring med en fuktig mopp eller en dammopp också. Men du måste torka bort eventuella spill omedelbart för att förhindra skador, så att du kommer att torka mycket oftare än du tror. Å andra sidan kommer ovan nämnda material att vara mycket mer användbart på lång sikt och kommer därtill att behöva mindre underhåll.